Mijn Passie voor wol


Hoi! Ik ben Leentje. Bijzonder waarom mijn ateliers dan Mien noemen? Wel, daar is mijn passie voor wol dus ontstaan. Wilhelmina, mijn grootmoeder, maar voor mij "bonneke", zat uren te breien aan tafel. Als kind al gefascineerd door wat ze deed. Als volwassene dit overgenomen.


Breien is voor mij ontspanning. Het hoofd leeg maken na een drukke dag. De priemen nemen en er lustig op los breien. Een meditatiemoment, een stilte-moment en een moment van creatie.


Aanvankelijk en veel jonger maakte ik gebruik van goedkopere breigaren (bv. synthetisch). Hoe gedraagt een garen zich? Hoe voelt een bepaalde structuur? Zo kwam ik er al snel achter wat werkt en wat niet. De overstap naar ecologisch garen was dan ook belangrijk voor mij. Meer vormvast, kwalitatiever en de producten blijven langer mooi. 


Wanneer een samenwerking je wel iets lijkt of wanneer je een idee hebt voor verwezelijking van een nieuw atelier, laat het me weten! We bekijken samen wat mogelijk is. 

Ambacht


Spinnen

Het spinnen van wol kent een lange geschiedenis en wordt gezien als een bijzonder oude ambacht. In de voorgaande eeuwen kende men een grote armoede en was schapenwol een dierbaar goed. Geen plukje wol bleef onbenut.

Spinnen is in het elkaar draaien van de bewerkte vezels waardoor er een sterke draad ontstaat.


Lontwol

Deze ontstaat doordat de vacht van het schaap gekaard wordt. De vezels gaan allemaal in dezelfde richting liggen. Na het kaarden worden de vezels door een koker getrokken , waardoor er een dikke, luchtige kabel (lont) ontstaat. 


Breiwol

De liefhebber van breien kan meteen aan de slag. 


Gevilte vachten

Schapenvachtjes zijn vollop in. Een vacht die geheel uit wol bestaat is een heel stuk diervriendelijker. Het schaap wordt niet geslacht, enkel geschoren. Door deze hierna nat te vilten ontstaat er een geheel. Het gaat hier dus niet om gelooide vachten (met de huid er nog aan).


Verzorging wol


Wol was je best niet. De luchtigheid en zachtheid gaat verloren en kan ook pluisjes krijgen. 


Een kenmerk van wol is dat het een zelfreinigend vermogen heeft omdat het product van nature lanoline bevat (wolvet).

Hierdoor is het vuilafstotend. 

Wol buiten aan de lijn laten verluchten op een vrieskoude ochtend is een goed alternatief.


Enkele tips wanneer je toch kiest deze te wassen:

  • reinigen bij een stomerij.
  • met de hand wassen met een zacht wolwasmiddel
  • de wol onderdompelen in koud water.
  • beweeg de wol zo min mogelijk. 
  • vermijdt plotselinge temperatuursveranderingen.


Wassen in de machine is af te raden. je hebt geen zicht op de voortgang. Wanneer je hier wel voor kiest houdt dan rekening met het wasprogramma en het wasmiddel. 


Drogen doe je best horizontaal. Wanneer je het ophangt vervormd het door zijn eigen gewicht. Druk het water uit de wol, niet wringen! Gebruik een handdoek waar je je wolwerk op legt.


Lontwol is gekaard en gekamd, niet gesponnen of getwijnd. Hierdoor kan het gaan pluizen of zijn haren verliezen. De pluisjes afknippen, niet aftrekken!


Unieke wol


Klimatologische regulering

Als het wat kouder is dan houden de wolvezels de koelte buiten terwijl als het warmer is gaan ze de warmte absorberen. Hier wordt gesproken over een thermostatisch effect dat zorgt voor een aangenaam klimaat. De structuur van de wolvezel zorgt ervoor dat 35% van het eigen gewicht aan vocht kan worden opgenomen zonder dat het vochtig zal aanvoelen. 


Anti-huisstofmijt

Huistofmijt nestelt zich graag op warme en vochtige plekken. Als u de wol regelmatig verlucht zal de huistofmijt op zoek gaan naar een meer gastvrije omgeving. 


Anti-bacterieƫl

Lanoline (van nature aanwezig in schapenwol) zorgt voor een zelfreinigend effect. Het stoot bacterieĆ«n en vuil af. 


Brandwerend

Het hoge stikstof- en vochtgehalte in de wol verdraagt een zeer grote ontbrandingstemperatuur. Het is dus eerder een vertrager dan een brandversneller. 


Vormvastheid

Wol zal steeds terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm. dit maakt van wol een duurzaam product.